Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Το τσίπουρο αλλού Το τσίπουρο στη μαγειρική

Το τσίπουρο στη μαγειρική

Η χρήση του τσίπουρου στην μαγειρική άρχισε τα τελευταία χρόνια. Με την μεγάλη εξέλιξη της γαστρονομίας και την αναζήτηση νέων γεύσεων και αρωμάτων το τσίπουρο βρήκε και αυτό μια θέση. Φίλος σεφ μας συμβουλεύει να το χρησιμοποιούμε σε σάλτσες και όπου αλλού χρειάζεται να «σβήσουμε» ένα τηγανητό με ποτό. Το άρωμα της ανηθόλης αλλά και των υπόλοιπων αρωματικών στοιχείων δίνουν μια  ευχάριστη απόχρωση. Δεν έχουμε παρά να δοκιμάσουμε. Σας μεταφέρουμε μερικές συνταγές που είτε μας περιέγραψαν είτε τις βρήκαμε γραμμένες.

Καλοκαιρινή σάλτσα: Άρωμα  Ελλάδας  (για ζυμαρικά ή σουτζουκάκια φούρνου)
0,5 κιλό ώριμες τομάτες (ή κονσέρβα)
0,5 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο (100 ml)
1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη
1 σκέλιδα σκόρδο κομμένη σε φέτες
μισή καφτερή πιπεριά
φύλλα βασιλικού, ρίγανη.
μισό φλυτζανάκι του καφέ τσίπουρο.
αλάτι
(αν θέλουμε προσθέτουμε και μερικές σκληρές ελιές κομμένες σε φέτες)

Τρίβουμε την τομάτα και την βράζουμε με το λάδι, την ζάχαρη, το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά  και το αλάτι για πέντε λεπτά σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε την φωτιά αφαιρούμε την καυτερή πιπεριά (εκτός αν θέλετε να γίνει πολύ καυτερή η σάλτσα) και προσθέτουμε τον βασιλικό και την ρίγανη. Βράζουμε ώστε η σάλτσα να γίνει αρκετά πηχτή, χαμηλώνουμε την φωτιά,  ρίχνουμε το τσίπουρο (και τις ελιές ) και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά.. 

Κεφτέδες
0,5 κιλό κιμάς  (μοσχαρίσιος ή ανάμικτος με χοιρινό ή γίδινο)
3 φέτες ψωμί ξερό ψωμί, που το μουσκεύουμε σε νερό και το στραγγίζουμε
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 αβγό
μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
αρκετό μαϊντανό
μισό φλυτσανάκι του καφέ τσίπουρο   
αλάτι
πιπέρι
λάδι και αλεύρι για το τηγάνισμα.

Σ’ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε και ζυμώνουμε τον κιμά, το ψωμί, το κρεμμύδι, το αυγό, το τσίπουρο, το τσίπουρο, το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊδανό, το ελαιόλαδο. Το μίγμα το αφήνουμε για μισή περίπου ώρα στο ψυγείο για να ισορροπήσουν τα αρώματα του. Πλάθουμε  σε μέτριο μέγεθος, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Κεφτεδάκια με ούζο  από το βιβλίο «Ρένα της Φτελιάς - Συνταγές για κοτόπουλο και χοιρινό»
(εμείς προτείνουμε στη θέση του ούζου το τσίπουρο με γλυκάνισο 45% βαθμών)
1 κιλό κιμάς από κοτόπουλο
750 γρ. ψωμί μουλιασμένο σε νερό και πολύ καλά στυμμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
4 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
2 αυγά
λίγο αλεύρι, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Για την σάλτσα
1 ποτηράκι του κρασιού ούζο
1 ποτήρι του νερού κρέμα γάλακτος
αλάτι και πιπέρι

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζω τον κιμά, το ψωμί, τα αυγά, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό,το δυόσμο, ρίγανη,αλάτι, πιπέρι. Αν θέλω, τρίβω και 2 ντομάτες (έτσι γίνονται πιο αφράτα τα κεφτεδάκια). Ζυμώνω πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους. Βάζω λάδι σ’ένα τηγάνι και ανάβω την φωτιά. Πλάθω τα κεφτεδάκια σε μικρά μπαλάκια, τα αλευρώνω και τα τηγανίζω. Σε μια κατσαρόλα βάζω την κρέμα γάλακτος με αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει βράση η κρέμα ρίχνω το ούζο. Αφήνω την κρέμα και το ούζο να πάρουν δυο τρεις βράσεις και ρίχνω τα κεφτεδάκια. Τα αφήνω και αυτά για 5 λεπτά περίπου και σβήνω τη φωτιά.Τρώγονται ζεστά.

Βρίσκεστε εδώ: Home Το τσίπουρο αλλού Το τσίπουρο στη μαγειρική