Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Η παραγωγή του τσίπουρου Μέτρηση - Αποθήκευση

Μέτρηση - Αποθήκευση

Η μέτρηση του τσίπουρου είναι ουσιαστικά η μέτρηση της περιεχόμενης αλκοόλης. Κατά παράδοση έμεινε το γράδο.( Βαθμός οινοπνευματομέτρου Cartier). Μετριέται με αραιόμετρα τη στιγμή που βγαίνει από το καζάνι δηλ. σε τυχαία θερμοκρασία και έτσι δίνει πολλές φορές εσφαλμένα αποτελέσματα γιατί η μέτρηση είναι ακριβής στους 15 βαθμούς Κελσίου, διαφορετικά  με πίνακες μετατρέπεται.

Σε θερμοκρασίες πάνω από 15 βαθμούς το αλκοολόμετρο δείχνει περισσότερο και κάτω από 15 λιγότερο από το κανονικό. ( Παλιά ο μπακάλης αγόραζε τσίπουρο το χειμώνα και πουλούσε  το καλοκαίρι). Σήμερα σαν μονάδα μέτρησης όλων των αλκοολούχων ποτών είναι ο αλκοολικός βαθμός (vol %), που εκφράζει τα λίτρα της αλκοόλης που περιέχονται σε εκατό λίτρα ποτού. (πχ ένα ουίσκι 44 vol., σημαίνει ότι σε 100 λίτρα ουίσκι περιέχονται 44 λίτρα αλκοόλη). Υπάρχουν ειδικοί πίνακες που μετατρέπουν τη μια μονάδα στην άλλη.    
  
Ένας εμπειρικός τρόπος υπολογισμού της περιεκτικότητας σε αλκοόλη που χρησιμοποιείται από τους παραδοσιακούς πότες του τσίπουρου είναι η αλυσίδα. Κατ’αυτούς η διατήρηση των φυσαλίδων στα τοιχώματα του μπουκαλιού (αλυσίδα)  που προκύπτει κατά το ανακάτεμα του τσίπουρου είναι μια ένδειξη του αλκοολικού του βαθμού. Μια τελευταία αλλά πολύ επικίνδυνη δοκιμή είναι με την ευκολία με την οποία αναφλέγεται το τσίπουρο.

Καλά θα είναι το τσίπουρο να μην καταναλώνεται αμέσως μετά την απόσταξη, αλλά να παραμένει κάποιο διάστημα ώστε να ηρεμήσει και να ισορροπήσουν τα συστατικά του.

Η αποθήκευση του τσίπουρου θα πρέπει να γίνεται σε καθαρά σκεύη από ύλες που είναι αποκλειστικά για τρόφιμα. Κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει πρόβλημα διατηρησιμότητας, μάλιστα με τη παραμονή  γίνονται κάποιες διεργασίες ωρίμανσης, «μαλακώνει». Αυτό όμως όχι για μεγάλο διάστημα γιατί μετά οξειδώνεται η ανηθόλη.

Υπάρχει δυνατότητα παλαίωσης του τσίπουρου σε βαρέλι κυρίως χωρίς γλυκάνισο, όπου βέβαια γίνονται δευτερογενείς διεργασίες στο άρωμα αλλά το προϊόν αποκτά χρώμα από το ξύλο.

Βρίσκεστε εδώ: Home Η παραγωγή του τσίπουρου Μέτρηση - Αποθήκευση