Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Το τσίπουρο αλλού

Το τσίπουρο και στα μπαρ

Έχουμε γίνει οπαδοί των πλέον απίθανων αλκοολούχων  από όλο τον κόσμο. Βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις εξωτικών ποτών. Το τσίπουρο γιατί όχι; Είναι κι αυτό ένα «εξωτικό» ποτό της πατρίδας μας. Ακούγεται παράξενο. Αλλά είναι πραγματικότητα.. Άρχισε δειλά - δειλά να σερβίρεται σε μπαρ από τολμηρούς και χωρίς προκαταλήψεις μπάρμανς. Προτιμούμε για την χρήση αυτή το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, περίπου σαρανταπέντε βαθμών. Σερβίρεται σκέτο ως ένα κλασσικό ξερό απόσταγμα  ή σε κοκτέϊλ. Ας μην ξεχνάμε ότι η γκράπα Ιταλίας είναι ένα αντίστοιχο ποτό.  Να λοιπόν μερικές προτάσεις που στηρίζονται αποκλειστικά σε προϊόντα της ελληνικής γης.

περισσότερα

Το τσίπουρο στην τεχνική της αγιογραφίας

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ιερομονάχου  Διονυσίου του εκ Φουρνά στο βιβλίο « Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης»  η ρακή, που όπως προαναφέραμε ήταν η παλιότερη ονομασία για το τσίπουρο χρησιμοποιείτο στην τεχνική της αγιογραφίας. Η χρήση της ήταν είτε στην προετοιμασία του εικονοσάνιδου, στην φάση που γινόταν η κόλληση  του φύλλου χρυσού στο στοκαρισμένο σανίδι, είτε στη παρασκευή βερνικιού που σκέπαζε την έτοιμη εικόνα για προστασία.. Αναφέρουμε την δεύτερη περίπτωση αντιγράφοντας:

περισσότερα

Το τσίπουρο κέρασμα

Πριν την είσοδο των βαμμένων πολύχρωμων και συνθετικά αρωματισμένων λικέρ στις γιορτές, το τσίπουρο ήταν το ποτό για τις ευχές. Παραμένει στο Άγιο Όρος. Μόλις κουρασμένος από την πεζοπορία φτάσεις σ’ένα μοναστήρι σε περιμένει ο Αρχοντάρης μ’ένα ποτηράκι τσίπουρο και ένα λουκούμι.  Η αλκοόλη του τσίπουρου χαλαρώνει, ξεκουράζει τους μυς και η γλυκόζη του λουκουμιού θρέφει με τις θερμίδες της.

Το τσίπουρο στην περιποίηση

Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούσαν το τσίπουρο, αραιωμένο για να ξαθαρίζουν το πρόσωπο τους, αλλά και για να βρέχουν και να χτενίζουν τα μαλλιά τους. Τα μαλλιά γιάλιζαν αλλά και οι ίδιες μοσχοβολούσαν τσίπουρο. Λένε ότι τις Κυριακές η εκκλησία μύριζε τσίπουρο.

Το τσίπουρο γιατρικό

Για χρόνια το τσίπουρο ήταν βασικό φάρμακο στην ελληνική οικογένεια. Ιδιαίτερα το μεταβρασμένο που είχε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη. Αναφέρουμε μερικές.

Σε πονόδοντο, κρατάμε μισή γουλιά τσίπουρο στο πονεμένο σημείο για να μουδιάσει.
Σε μικροτραυματισμούς και κοψίματα καθαρίζουμε το σημείο με τσίπουρο.
Σε πιασίματα και γενικά μυικούς πόνους κάνουμε εντριβή στο πονεμένο σημείο με τσίπουρο. ( Μάλιστα πολλοί κρατούν τις κεφαλές που εμείς προτείνουμε να ξανααποστάζουν και στο τέλος να απορρίπτονται ειδικά για εντριβές)

περισσότερα

Το τσίπουρο στη μαγειρική

Η χρήση του τσίπουρου στην μαγειρική άρχισε τα τελευταία χρόνια. Με την μεγάλη εξέλιξη της γαστρονομίας και την αναζήτηση νέων γεύσεων και αρωμάτων το τσίπουρο βρήκε και αυτό μια θέση. Φίλος σεφ μας συμβουλεύει να το χρησιμοποιούμε σε σάλτσες και όπου αλλού χρειάζεται να «σβήσουμε» ένα τηγανητό με ποτό. Το άρωμα της ανηθόλης αλλά και των υπόλοιπων αρωματικών στοιχείων δίνουν μια  ευχάριστη απόχρωση. Δεν έχουμε παρά να δοκιμάσουμε. Σας μεταφέρουμε μερικές συνταγές που είτε μας περιέγραψαν είτε τις βρήκαμε γραμμένες.

περισσότερα

Το τσίπουρο στην παρασκευή ποτών

Η χρήση του παραδοσιακού τσίπουρου στην βιομηχανία ποτών (ποτοποιία), απαγορεύεται, αλλά στα νοικοκυριά  ήταν και ακόμα  είναι το βασικό συστατικό για την παραγωγή των σπιτικών ηδύποτων  (λικέρ). Χρησιμοποιούνται  βύσσινο, μανταρίνια, κράνα, καρυδάκια, κυδώνια και όποιο άλλο φρούτο έχει χρώμα και άρωμα. Φυσικά για την παρασκευή λικέρ πρέπει να χρησιμοποιούμε τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, γιατί η μυρωδιά του σκεπάζει τα αρώματα του φρούτου. Να λοιπόν μια συνταγή για λικέρ όπως την εφαρμόσαμε.

περισσότερα

Βρίσκεστε εδώ: Home Το τσίπουρο αλλού