Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Λίγη χημεία

Σύνθεση του τσίπουρου

Drinktsipouro.gr - Λίγη χημείαΤο τσίπουρο λοιπόν από χημικής πλευράς είναι ένα υδατικό διάλυμα κυρίως αιθυλικής αλκοόλης, άλλων αλκοολών ( μεθανόλης, προπανόλης, αμυλικών), πτητικών οξέων ( οξικό οξύ), αλδεϋδών (φουρφουράλη), εστέρων (οξικός αιθυλεστέρας) και διαφόρων άλλων πτητικών ουσιών που υπήρχαν στο αρχικό μίγμα  και μεταφέρθηκαν στο απόσταγμα προσδίδοντας σε αυτό χαρακτηριστική γεύση, οσμή και ιδιότητες. Είναι δυνατόν ακόμη στο τσίπουρο να έχουν περάσει σε μικρές ποσότητες και μη πτητικές ουσίες που παρασύρθηκαν κατά την απόσταξη (ιδίως όταν ο ρυθμός απόσταξης είναι έντονος)

Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι κάποια από αυτά τα  πτητικά και μη πτητικά  συστατικά είναι απαραίτητα  για την γεύση του τσίπουρου, κάποια άλλα όμως είναι  είτε αρνητικά όπως πχ το οξικό οξύ,  είτε ακόμη και βλαβερά όπως πχ η μεθανόλη και η φουρφουράλη.

Τι είναι το τσίπουρο;

Το τσίπουρο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που προέρχεται από την απόσταξη των ζυμωθέντων στεμφύλων και άλλων παραπροϊόντων της οινοποίησης.  Δηλαδή αφού πατηθούν τα σταφύλια, τελειώσει η ζύμωση και παρθεί  το φρέσκο κρασί με στράγγιση, παραμένουν  τα στερεά  που υπήρχαν και που είναι τα στέμφυλα  (φλούδια , κουκούτσια,  κοτσάνια) και τα κατακάθια  (οινολάσπη). Αυτό είναι το μίγμα που στη συνέχεια αφού αραιωθεί με νερό, θα αποστάξει με σπόρους  ή όχι αρωματικών φυτών σε χάλκινο άμβυκα ασυνεχούς λειτουργίας μέχρι 130 χλγ. (ισχύει στην χωρική απόσταξη)  για να μας δώσει το τσίπουρο. Με βάση λοιπόν αυτόν τον ορισμό  μπαίνουμε σε  κάποιες λεπτομέρειες.

περισσότερα

Βρίσκεστε εδώ: Home Λίγη χημεία