Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Υπερβολική κατανάλωση

Η υπερβολική κατανάλωση

λίγη προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση

Επειδή κινδυνεύουμε να γίνουμε υμνητές ενός προϊόντος που η κατάχρηση του έχει ολέθρια αποτελέσματα, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε και αυτά.

Ο κυρ Αργύρης υπεύθυνος στους άμβυκες απόσταξης του ούζου του Μπουτάρη στην Στενήμαχο κάθε φορά που πηγαίναμε να σφραγίσουμε και  από συνήθειο ρωτούσαμε πως πάνε οι δουλειές,  εκείνος πάντα χαμογελαστός  απαντούσε «Οι δουλειές δεν θα σταματήσουν ποτέ. Ο κόσμος όταν είναι λυπημένος πίνει για να ξεχάσει, όταν είναι χαρούμενος πίνει για να το γλεντήσει».

Νομίζω ότι έλεγε την αλήθεια. Συμφωνούμε, αλλά όλα με μέτρο. Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε γνωστά πράγματα. Γεγονός πάντως είναι ότι το τσίπουρο και το ούζο είναι τα μόνα «σκληρά» αλκοολούχα που συνοδεύονται με φαγητό (μεζέ). Αυτό σημαίνει ότι το στομάχι δεν είναι άδειο όταν το πίνουμε κάτι που  συμβαίνει  με τα άλλα (το ουίσκι ας πούμε) κι έτσι και οι επιπτώσεις της αλκοόλης μπορεί να είναι περισσότερο ήπιες. Βέβαια μη ξεχνάμε ότι ένα καλό τσίπουρο είναι πολύ πιο δυνατό από τα άλλα αλκοολούχα. 

Αναφέρεται πως  μια ποσότητα οινοπνεύματος που μπαίνει σ’ένα άδειο στομάχι  φτάνει σ’ένα μέγιστο στο αίμα σε μιάμιση ώρα , ενώ η ίδια ποσότητα σ’ένα καλό γεύμα χρειάζεται έξι ώρες για να φτάσει στο ίδιο ποσοστό. Αυτό γιατί ενώ η αλκοόλη απορροφάται γρήγορα, μεταβολίζεται με αργό ρυθμό.

Η συμπεριφορά ενός ατόμου που έχει πάρει μια ποσότητα οινοπνεύματος και τα αρνητικά επακόλουθα  που ακολουθούν όπως ζάλη, πονοκέφαλος εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες  κυρίως την φυσική κατάσταση, αλλά και τη σύσταση του ποτού. Κατηγορούνται χωρίς αυτό να έχει αποδειχθεί, ότι οι ουσίες που συνυπάρχουν στο τσίπουρο όπως ανώτερες αλκοόλες (αμυλικές) και τα ζυμέλαια   είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα  hangover όπως πονοκέφαλο, δίψα, ίλιγγο, ψυχολογικές διαταραχές.

Φυσικά υπάρχουν και οι χρόνιες βλάβες από κατάχρηση οινοπνεύματος γνωστές σε όλους μας κυρίως η κίρρωση του ήπατος και ο εφιάλτης της καταστροφικής εξάρτησης ο αλκοολισμός.

Ο Bogen ένας αμερικανός ερευνητής συσχέτισε τις αντιδράσεις του ατόμου με το ποσοστό αλκοόλης στο αίμα και κατέληξε το 1933 στον παρακάτω πίνακα.

mg αλκοόλης
σε 100 mlt αίματος                     εκδηλώσεις του πότη

0,03                                         θολωμένος και φαντασμένος
0,05                                         τολμηρός και εκδηλωτικός
0,10                                         επικίνδυνος - εκδηλωτικός
0,2                                           ζαλισμένος - αναστατωμένος
0,3                                           αηδιασμένος - απογοητευμένος
0,4                                           σε παραλήρημα και αποδιοργάνωση
0,5                                           σε οξεία μέθη
0,6                                           σε κώμα
0,7                                           θάνατος.

Αντιγράφουμε και πάλι ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Μ. Στεφανίδη ΧΥΜΕΙΑ ΚΑΙ ΛΕΣΒΟΣ Τεργέστη 1909 χαρακτηριστικό του προβλήματος: «Ο επί της νήσου αλκοολισμός είναι άξιος πάσης προσοχής των κηδομένων της υγείας του ημετέρου λαού. Δυνάμεθα  δ’ειπείν ότι τα δυσάρεστα της οινοπνευματοποσίας αποτελέσματα εξαρτώνται εκ τε του κλίματος και της ποιότητος των υδάτων. Εις τίνα χωρία απαγορεύεται, και παρ’ Οθωμανοίς, η εν τοις καφενείοις ρακοποσία, ικανοποιουμένη δ’όμως πολλάκις πανηγυρικώτερον εν οίκω κατά μόνας ή καθ’ομάδας πολύτιμος αναμφιβόλως γινομένη θεματοφύλαξ φιλίας ειλικρινούς.

Πολλήν ανακούφισιν ησθάνθη ο πίνων λαός της Μυτιλήνης εκ του αποκλεισμού των ευτελών εκ Τεργέστης ρουμίων και κονιάκ, και του περιορισμού των βιομηχ. σπίρτων, αλλ’άμα και της αυστηροτάτης αληθώς εν την ημετέρα αγορά απαγορεύσεως της εκ σπίρτων ωμής παρασκευής ή ατελούς αποστάξεως μαστίχης. Η απαγόρευσις δ’εκείνη πολλήν προκάλεσε φωνήν και θρήνον και κλαυθμόν, αλλά μετ’ου πολύ και πάλιν τα πράγματα επανήλθον αθορύβως εις την προτέραν αυτών κοίτην, και οι πνευματοπώλαι νυν ανενόχλητοι ευσεβώς πανηγυρίζουσι την επέτειον του αγίου Πνεύματος. Και σώζει μεν ο Θεός των πνευμάτων, αλλά νομίζομεν οτι τινά των αφθόνως εκ της ημετέρας συνταγματικής νόσου δίκην σχιζομυκήτων πολλαπλασιασθέντα σωματεία ηδύναντο ν’αναλάβωσι και το αληθώς φιλόπατρι έργον της προστασίας της υγείας και του βαλαντίου του πτωχού λαού της Λέσβου, ον έσωζε ποτέ εκ της οινοποσίας η πρωτότυπος Πιττάκειος νομοθεσία.»

Αντίθετα η ήπια  κατανάλωση οινοπνεύματος θεωρείται ευεργετική για τον άνθρωπο. Τα οφέλη είναι πολύ καλά τεκμηριωμένα όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία . Το αλκοόλ αλλάζει την ισορροπία των λιπών στο αίμα αυξάνοντας την καρδιοπροστατευτική «καλή»  (HDL) χοληστερόλη και μειώνοντας την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, ενώ ελαττώνει και την συγκολλητική ικανότητα των αιμοπεταλίων των μορίων του αίματος που είναι υπεύθυνα για τις θρομβώσεις.  Οι συνιστώμενες δόσεις στη Μ. Βρετανία είναι για τις γυναίκες μέχρι 20 γρ. και για τους άνδρες μέχρι 32 γρ αλκοόλη την ημέρα. Αυτό μεταφράζεται σε 75 ml οινοπνευματώδους ποτού 40% την ημέρα. Βέβαια αυτό ισχύει για όλους εκείνους που δεν πάσχουν από επιληψία, παγκρεατική νόσο ή ηπατοπάθεια.

Βρίσκεστε εδώ: Home Υπερβολική κατανάλωση